Ronald Giphart speelt een adviserende rol bij Wegens Corona Gesloten. Zijn debuutroman Ik ook van jou, werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. Giphart is in 1997 getrouwd en heeft twee zonen en een dochter. We stelden hem een paar vragen over zijn betrokkenheid.

De eerste aflevering van Wegens Corona Gesloten?

Daar was ik van onder de indruk en het raakte me ook. Arend Brandligt speelt overtuigend een man die verstrik is geraakt in een immense worsteling, met zichzelf en de omstandigheden. Met behulp van ondersteunende muziek en beelden wordt de strijd die hij voert benadrukt, dat is knap gedaan. Ik denk en hoop vurig dat deze aflevering uitnodigt tot gesprek en discussie, met name onder 40+ mannen.

Waarom deze productie?

Ik ben goed bevriend met acteur Arend Brandligt, die ik al meer dan twintig jaar ken, en scriptschrijver Patrick Limpens. Met z’n drieën hebben we al veel gedaan op het gebied van drama en scriptontwikkeling. Toen ik erbij betrokken werd, was ik uiteraard geraakt door het onderwerp.

Uw ervaring met zelfdoding?

Een paar mensen in mijn directe omgeving hebben door zelfdoding een einde aan hun leven gemaakt, onder wie de schrijver Joost Zwagerman, met wie ik goed bevriend was. Zijn dood is een van de redenen voor mij om aan dit project deel te nemen. Voor achterblijvers, collega’s, vrienden en familieleden heeft zelfdoding een enorme en vaak blijvende impact.

Wat maakt volgens u de middelbare man extra kwetsbaar?

Mannen van mijn leeftijd – ik ben 55 – merken aan alles dat ‘het afbouwen’ is begonnen. Deze wetenschap noopt hen na te denken over geleverde prestaties, al dan niet bereikte doelen, gefnuikte verlangens en wat het leven wel of niet heeft gebracht. Daar komt bij dat veel mannen vanwege hun achtergrond en opvoeding geleerd is niet met hun gevoelens te koop te lopen. Daarbij speelt trots en vaak ook onwetendheid een grote rol.

U en negatieve gevoelens?

Ik vrees dat ik de middelbare man onder de middelbare mannen ben, en dat bij mij mijn emoties en gevoelens ook niet langs de rand klotsen. Gelukkig lees ik veel en dat is een manier om met negatieve gedachten om te gaan. En ik heb een echtgenoot en kinderen die me bij de les houden.

Nodig op het gebied van suïcidepreventie?

Iets wat met een vreselijk woord ‘awareness’ wordt genoemd. Het onderwerp zou meer bewust gemaakt moeten worden. Veel mensen zijn binnenvetters die naar de buitenwereld toe hun problemen bagatelliseren, vaak tot voorbij het punt dat het te laat is. Het besef dat er altijd iets aan problemen valt te doen, en altijd over alles gepraat kan worden, moet breder doordringen.

Beeld: Stephan Vanfleteren

News

3 Replies to “Ronald Giphart: Ik ben die man van middelbare leeftijd”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *